meta name="google-site-verification" content="aYYTyVNYVvr-bbQFqF93XRKTQBMJmvkd1nqejdNuVOA"

Jag mötte lasse - en kinnekulleresa med guide

Skapande lärande - en tidsresa från begynnelse till nutid!

Kinnekulle visade sig från sin bästa när vi välkomnade våra tre bussar från Karlskoga Education. I strålande solsken mötte vi gruppen på Preem i Götene. Här började dagens stora utmaningen för oss tre guider, att ledsaga 120st 7e klassare med 4 stopp på vägen. För att få lite styr på dagen som också innehöll en hel del arbetsuppgifter i form av kluriga frågor valde vi att sätta hela gruppen i Husaby kyrkas bänkar. Här fick de lyssna till Ewert Jonsson som delgav kyrkans spännande historia med två frågor att lösa. Carl von Linné hade helt rätt - Kinnekulle Det blommande berget är en märkvärdig plats som med sin karisma kan  inleda ungdomar i frestelse. Nåväl den här dagen konsumerades det mängder av glass och kön till Kiosken i Husaby ringlade lång då inte alla fick plats samtidigt för att träffa Ingela Palm nere vid St Sigfridskällan.

Vart tog de vägen ???

För att underlätta det hela jobbade eleverna i arbetsgrupper och vid nästa stopp, Flyhofs hällristningar var uppdraget att finna Yxstensmannen rita av figuren. Näst uppdrag var att samla ihop för att göra ett collage i skolan och skicka tillbaka till oss.
Det blev många frågor kring det urgamla "klotterplanket". Nästa stopp var planerat till Falkängens Hantverksby, längs vägen ser man kalkstensbrotten passerar
Djurgården och landar vid bygatan med de små husen. Mera GLASS! Men också mera uppgifter - här gällde det att ta reda på vad en berså är och vilken buske den brukar vara gjord av. De mest förslagna såg vi rusade in till hantverkarna i bodarna, där innehavarna snällt delade med sig av sin kunskap. Några av eleverna hade lagt sig i gröngräset för att lapa vårens första varma solskensdag och vi förstod att nu var det snart dags för utfodring. Det märktes för nu var det inte svårt att samla dem till bussarna innan avgång.

Äntligen matdags vid Råbäcks Turisthotell
Guide Evert förevigar gruppen

De blev för eleverna också en del förmaningar, bälte på när man åker buss! Ni ser väl till att slänga skräpet i tunnan. -Du kan försäkra dig, sa en förnumstig liten kille. - Vi är en duktig skola. Och det fick vi ju tillstå vid dagens sista övning där alla hade rätt. Dagens stora mission var att räkna trappstegen upp till Predikstolen. Vi gick i samlad tropp genom Munkängarnas vindlande stigar fyllda med nyutsprungen ramslök. Koltrastarna sjöng och bofinkarna drillade, snabbt byttes det läte till skrattande, stimmand och stojande barn på väg till dagens sista uppgift. Till och med en och annan lärare provade på.

Uppsamling inför dagens sista uppgift
Tur att det finns stegräknare i mobilen
Roade lärare dokumenterar
Roade lärare dokumenterar

Nästa stopp skulle göras för att träffa Lasse i Berget, men sent fick vi reda på tidsutrymmet inte räckte till, så en liten omdisponering fick göras. På vår sista sträcka fick vi i bussen berätta om Lasse och hans märkvärdiga liv. Och döm om förvåningen var stor när han väntande på hållplatsen vid Preem där vi skulle vinka av vår grupp.

Lasse i Berget berättar
Lasse i Berget poserar snällt
Lasse i Berget poserar snällt

Att få möjligheten att på ett spännande sätt få delge dagens ungdom vår historia, är en utmaning, men lyckas man då väntar så mycket tillbaka i form av närvaro, något som kanske ibland lyser med sin frånvaro i dagens IT samhälle. Näsvisa frågor som tex hör du Ingela hur blir man guide egentligen? Eller när pojkarna visar upp ringen de köpt på Falkängen till mamma, eller återkopplingen på en gravstensinskription COOLT det här.  Då vet man att man gjort ett bra jobb. Tack till alla duktiga lärare från oss guider.

Ingela Palm & Ewa-Britt Filipsson
Ingela Palm & Ewa-Britt Filipsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln