meta name="google-site-verification" content="aYYTyVNYVvr-bbQFqF93XRKTQBMJmvkd1nqejdNuVOA"

Använda foto i reklam

Marknadsföring bra svårt!

Vi råder alltid våra kunder att se till att införskaffa en bra bildbank till sin marknadsföring. Bilder som går att använda enligt konstens alla regler. Köper man foto är de skyddadeav upphovsrättslagen. Det vill säga det är alltid den som står bakom kameran som äger rätt till sin bild. Hjälper inte om kameran är lånad, bilden är uppladdad i någon annans arkiv eller telefon. Se till att få ett beskrivande avtal om du köper loss dem för egen användning.

För några år sedan lanserades  GDPR vilket gjorde det så mycket svårare för fotografer att exponera bilder med personer. Det vill säga att fotografen måste ha personens tillstånd att använda bilden i sin marknadsföring. Som tex denna bild som visar potatisodlare Lars Skoog i Vedum.

För att få lite mer klarhet i vad som gäller har vi ställt en fråga till Lawline. Svar nedan :

Lars Skoog Potatis & Grönsaker
Lars Skoog Potatis & Grönsaker

När det gäller publicering av bilder på människor på en webbplats måste alltid reglerna följas i dataskyddsförordningen (GDPR). All slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk person som är i livet räknas enligt dataskyddsförordningen som personuppgifter. Även till exempel teckningar, foton, och filmer kan alltså vara personuppgifter om de avbildar människor. Till och med en ljudfil med en persons röst kan vara en personuppgift (art. 4.1 GDPR). 
Bilder och filmer kräver att du har stöd i GDPR för att få publicera dem. GDPR anger sex skäl, så kallade rättsliga grunder (art. 6 GDPR). 

Exempel: Det innebär att i det här fallet måste ni inhämta samtycke från alla personer innan ni publicerar deras bilder på sociala medier eller utskick

När bilden används ska du skriva upp att du använder den i er registerförteckning samt ange vilken rättslig grund ni stödjer er på, samt hur ni motiverar det (art. 30 GDPR).
Om någon hör av sig och inte vill figurera på er webbplats eller i annan digital kanal ska ni ta bort bilden, alternativt göra om bilden så att personen inte syns. Personerna som är med på bilderna har rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Ni måste inte samla in namn på alla som är med på bilderna endast för att kunna följa reglerna i förordningen. Men om någon identifierar sig själv och vill utöva sina rättigheter, så gäller rättigheterna i förordningen.
Det innebär att en person kan begära radering av hans eller hennes bilder från er sociala media (art. 17 GDPR).  
Om ni bestämmer att använda samtycke som rättslig grund för publiceringen, måste ni registrera samtycke från samtliga personer på bilden, till exempel i form av ett skriftligt samtycke. Om någon sedan ändrar sig ska ni ta bort personen från bilden, eller ta bort hela bilden.  
Om detta inte medges är en ekonomisk uppgörelse en utväg. Hoppas detta var svaret på din fråga !
Lawline

Som sagt det gäller att satsa på rätt häst och välja seriöst för att kunna delta i loppet om kunderna.
Vid pennan
Ewa-Britt Filipsson
info@landsbygdscoach.se
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln