meta name="google-site-verification" content="aYYTyVNYVvr-bbQFqF93XRKTQBMJmvkd1nqejdNuVOA"

I Magnus Gabriels fotspår


Under Greve Magnus Gabriels fötter startar vår vandring . I de välordnade 1600-talskvarteren finns idag en hel del spännande byggnader alla med starka kopplingar till de som var med och byggde upp handels och sjöfartsstaden vid Vänern. Du får höra mer om välburgne köpmannen JP Schoug, om varför Karl den XIIs har en knapp och om, Anna-Lisa Lidbeck som  startade en uppfostrings anstalt. Det dyker också upp en del okända personer men för Lidköping kända profiler. Vi besöker Stadsträdgårdens oas, stadens betesplats som förvandlades till skolmiljö. Vi avslutar med promenad längs norra älvbrinken förbi Nicolaikyrkan. Vill du så kan du efter avslut gå vidare till Rörstrand Shoppingcenter. Ett måste när man besöker staden. 
Pris per timme 650.- det delar du på din grupp

Det går an - Sara Videbäck

Om stadens historia och starka kvinnor.
Vi möts vid Gamla stadens torg framför Stadshåtellet. bakgårdar där filmen om Sara Videbäck, tagen från Carl Jonas Lowe Almqvists skandalomsusade roman om kvinnlig jämlikhet, spelades in på 60 talet.
Kvinnorna i Lidköping har betytt en stor del för stadens utveckling. Hör mer om Eva Ekeblad på Stola säteri,  första kvinna i Vetenskaps akademin på 1700 talet. Ogifta Anna- Lisa Lidbeck, en stor mecenat som donerade en förmögenhet till uppfostringsanstalt för barn, på länderiet Margretelund. Men också berättelser om hantverkskvinnor som framgångsrikt arbetar och marknadsför sin stad idag. Guld & silversmeden Theresia Hvorslev och modisten Elisabeth Örnehage är två av dem. Konstnären Wanja Håkanson som avbildat statyn av Sara Videbeck en annan. 

Turen kombineras med besök hos små butiker med stopp för fikapaus på lämplig plats.

Pris 650.-/timme

Interaktiv Kinnekulleresa


En resa som tar dig 500 miljoner år tillbaka till dagens turism. Besök i Husaby Kyrka Sveriges första domkyrka med St Sigfrids källan. Vidare för ett stopp för att bese  bronsålderns graffittimålningar  häll ristningarna Flyhov.
Vi stannar till vid kalkarbetarnas Falkängen med hantverksbyn.. Vidare genom Munkängarna och slotten Hellekis och Råbäck. Vid Munkängarna ges tillfälle att utforska flora och fauna. Vi tar oss uppför kleven med utsikten över det giganstiska stenbrottet. Som avslut finns möjlighet att träffa den mest spännande och egensinnige storjägaren Lasse i  Berget 
För skolresan eller företagsresan får du arbetsuppgifter att lösa under resan som lär det mer om geologi, biologi, historia och turismen på Kinnekulle.  För dig som bara är nyfiken får du lite lättsamma historier kring Kullens alla tidigare besökare som Carl von Linné, August Strindberg, Selma Lagerlöf .

Tidsåtgång ca 4 timmar

Gårdsbutik och grönsakRunt området kring Vara och VästgötaLandet en gång i skolböckerna namnat som Sveriges Kornbori Västgötalandet finns flertalet producenter att besöka. Provsmaka ostar på Sivans Ost, Gäsene Mejeri eller Skattegårdens Lantost i Magra.
Prova formidabel fårkorv eller goda delikatesser hos flertalet gårdsproducenter. Solmogna tomater och nyslungad honung. 
Utifrån era önskmål och inriktning styr vi kosan dit ni vill och provar det ni vill. Förslag på restauranger och caféer med lokal inriktning ingår. 

Pris 650:- timme heldagstaxa 4.500 kr inklusive moms.