meta name="google-site-verification" content="aYYTyVNYVvr-bbQFqF93XRKTQBMJmvkd1nqejdNuVOA"

Guidade turer i stadsmiljö i Lidköping eller med buss på Kinnekulle och Kålland

Följ med mig och upplev Lidköping från då till nu. Vandra i Grevens fotspår eller upptäck Lidköpings starka kvinnor genom Sara VIdebäcks roman Det går an. Kommer du med buss, så hoppar jag gärna på och berättar mer om Kinnekulle eller tar dig med på vägarna runt Norra Kålland och Kållandsö. Har provat reseledaryrket och har en certifiering i SweGuide. Läs mer om de olika promenaderna  på sidan.  Har du en grupp så fråga oss gärna om prisförslag.

Det går an sa - Sara Videbäck

Det går an sa Sara !
Sara Widebäck profileras i romanen "Det går an" som en stark kvinna  djupt engagerad i jämnställdhetsfrågan. Men varför placerades hon i Lidköping ? Och varför fick inte första kvinnan i vetenskaps akademin, Eva Ekeblad någon stol ?  Vad gjorde miljonärskan och ungmön Anna- Lisa Lidbeck till donator till fromma för vanartiga barn ?  Det har funnits kvinnliga entreprenörer redan på 1800 talet. Viken betydelse har dagens hantverkskvinnor som framgångsrikt arbetar och marknadsför sin stad idag. Guld & silversmeden Theresia Hvorslev och modisten Elisabeth Örnehage är två av dem. Flertalet starka kvinnor har tidigt lagt grunden hör om Snus-Kristin och många av hennes systrar som bidragit till stadens utveckling.

I Magnus Gabriels fotspår

I Magnus Gabriels spår
I de välordnade 1600-talskvarteren finns idag en hel del spännande byggnader och bakgårdar, alla med starka kopplingar till handels och sjöfartsstaden vid Vänern. Vad betydde mecenaten Magnus Gabriel de Gardie, välburgne köpmannen JP Schoug och apotekare Kylander för staden. Varför har Karl den XIIs knapp blivit signum och vad hände Glunten Wennerberg. Om Pripps bryggeri, Hotell Örnen, och Tändsticksfabriken som tog Lidköping ut i världen. Vi besöker Stadsträdgårdens oas, stadens dåtida betesplats som senare blev en plats för restaurang och ett svartsjukemord och därefter förvandlades till skolmiljö.
Vi avslutar med promenad längs norra älvbrinken förbi Nicolaikyrkan. Vill du så kan du efter avslut gå vidare till Rörstrand Shoppingcenter. 

En dagstur till det Blommande Berget - Kinnekulle med omnejd

Kinnekulle berget som en gång steg upp ur havet har en historia som  sträcker sig från urtid fram till nu. "Det blommande berget"  har långt tillbaka gästats av såväl kungligheter som upptäckare. Hit reste August Strindberg, Carl von Linné, Selma Lagerlöf och många, många fler. Möt en av Sveriges sista grottmän Lasse och hör om hans liv nära de vackra herresäten vi åker förbi. Sist men inte minst - året om bjuder Reservatet Munkängarna på fantastiskt fina naturuplevelser. För dig som gillar kultur ja då är Husaby Kyrka och källa ett klart måste.

Fiskafänge och pirathistorier Norra Kålland med Kållandsö  

Området runt Norra Kålland och Kållandsö är präglat av Vänern och dess sjöfart. Längs den slingrande vägen ut till "Öna" som en gång stängdes av för att förhindra smitta, gör vi ett stopp i lilla fiskesamhället Spiken. Här finns under högsäsong såväl hantverkare som fina möjligheter att prova maträtter från Vänern. Självklart är ett besök på Läckö Slott ett måste. Åker vi vidare på Norra Kålland finns möjligheter att vandra ut på Hindens rev en nära halvmilen lång landremsa rätt ut i Vänern. 

Gör din reseförfrågan här!

  • Vilket område önskas